Na het schrijven van 2 artikels over hoe je een webshop kan starten (webshop starten – deel 1 / deel 2) krijg ik heel wat vragen van mensen wat ze moeten doen om administratief in orde te zijn. Veel dezelfde vragen komen naar boven. Daarom heb ik deze vragen even voor jullie gebundeld. Samen met de hulp van UNIZO proberen we jullie zo goed mogelijk uit te leggen wat er nodig is als je een webshop wil starten.

Kan iedereen een webshop starten? Heb je bepaalde diploma’s nodig daarvoor?

Dit is een zeer algemene vraag. Iedereen die 18+ is kan in België een zaak starten, er zijn geen specifieke beroepsvereisten om een webshop te starten dus we kunnen stellen dat iedereen een webshop kan starten.

Belangrijk: voordat je een zaak kan starten moet elke ondernemer wel de kennis van het bedrijfsbeheer bewijzen. Dit is niet enkel voor een webshop geldig, maar dit geldt voor iedereen die een zaak wil starten. Meer informatie over bedrijfsbeheer kan je hier terug vinden.

Heb je een BTW nummer nodig?

We spreken niet meer over een BTW nummer, maar wel over een Ondernemingsnummer. Iedereen die een zaak start (voor de webshop) heeft een ondernemingsnummer nodig.
Ook moet iedereen zijn ondernemingsnummer laten activeren bij de BTW. Er bestaat wel een mogelijkheid om te kiezen voor de vrijstellingsregel van BTW indien de omzet onder de 25.000 euro per jaar blijft. Dit kan aanbevolen worden voor mensen die starten in bijberoep of voor beginnende webshops.

Welke ondernemingsvorm is aan te raden?

Dit is zeer moeilijk om te beantwoorden. Dit is echt maatwerk en hangt af van de ondernemer. In de meeste gevallen zal een eenmanszaak voldoende zijn.

Welke kosten komen erbij kijken om een webshop te starten?

Deze vraag komt heel vaak naar voor maar is moeilijk, of zelfs onmogelijk, om te beantwoorden. Dit hangt zeer sterk af van welk soort webshop er zal gestart worden. (bv. in hoeveel talen moet een beschikbaar zijn, moet er online betaling mogelijk zijn, hoeveel producten staan erop, …)

Het is aan te raden voor iedereen om een ondernemingsplan op te maken om zo een beeld te krijgen op de klanten, concurrenten, mogelijkheden & het financieel plaatje.
UNIZO organiseert het GO4Business traject om kandidaat ondernemers hierbij te helpen. Meer informatie hierover kan je vinden op hun website: www.go4business.be

Kan je als student een webshop starten?

Veel studenten zijn gedreven ondernemers. Gelukkig bestaat er voor hen ook een mogelijkheid om een webshop op te starten, op voorwaarde dat de student ouder is dan 18 jaar.

Vanaf 01/01/2017 is er een specifiek statuut voor student ondernemers, meer daarover kan je hier lezen.

Welke juridische aspecten moeten zeker in acht genomen worden bij het beheren van een webshop?

Ook dit is een zeer algemene vraag en dit hangt héél sterk af van het type webshop, voor een webshop die voeding verkoopt, zullen de regels anders zijn dan iemand die bijvoorbeeld kledij verkoopt. Wel moet elke webshop (B2C) voldoen aan een aantal wettelijke regels. Deze regels kan je bundelen in je algemene voorwaarden. Enkele van die algemene voorwaarden zijn bijvoorbeeld informatie over de levering, wettelijke garantie, privacy, …

Om volledig in orde te zijn met deze algemene voorwaarden bestaan er verschillende labels die je daarbij kunnen helpen, bijvoorbeeld het UNIZO E-commerce label of Safeshops label.

Andere tips?

Het is aan te raden voor elke starter aan om volgende stappen te volgen:

  • Informeren omtrent de opstart van een zaak
  • Schrijven van een ondernemingsplan (ook voor een webshop)
  • Praktische voorbereiding
  • Effectieve opstart

Bij stap 1 & 2 biedt UNIZO een specifieke begeleiding aan:
Wekelijks organiseert UNIZO een infosessie “starten als zelfstandig ondernemer”:
http://www.unizo.be/starters/activiteiten

Voor het ondernemersplan analyseert UNIZO samen met de ondernemer de haalbaarheid van een idee, hiervoor kan je terecht bij www.go4business.be